Pruuni kitsejuustu lugu Nopri jaoks algas 1991. aastast, mil peremees Tiit oli Norra Kuningriigis ökoloogilise talunduse praktikal. Esimeses mägitalus peeti kahte lehma ja 10 kitse. Piimast tehti juustu, juustuvadakust aga pruunjuustu. See keedeti lõkkel malmkatlas, segati, kallati vormidesse, jahutati, müüdi võipaberi sisse pakitult pruunjuustu austajatele. See juust hakkas meeldima, pruunjuustu erinevaid tööstuslikke versioone sai hiljem osta kõigist Norra toidupoodidest. Selle valmistajaks Norras on Tine meierei, pruunjuust saadaval erineva kõvaduse, erinevate lisandite ja pakenditega.

Pruunjuustu arendusest sai puudutuse ka nüüdne Nopri arendus- ja müügijuht poeg Karl, kes kaitses oma bakalaureusetöö Maaülikoolis pruuni vadakujuustu arendamise teemal.

Kui Nopri alustas 2014. maikuus kitsejuustu tootmist, saigi võimalikuks ammu-unistatud juustuarendus.

Pruunjuustu keedetakse Nopris vähemalt 24 tundi. Keetmisel mass karamelliseerub ning annab tootele pruuni värvuse. 200 liitrist juustuvadakust saab 10 kg pruuni juustu.

Esimesed versioonid olid ekstreemselt erilise tugeva maitsega, mis tavatarbijale, ka pruunjuustu austajale, liiga teravad, puhuti vastuvõetamatud. Tänaseks oleme jõudnud arendustöös tasemeni, mille pärast häbenema ei pea – eriline delikatess eestimaisest toorainest võrumaiselt talumeiereilt on gurmaanide laual. Juustutegu on käinud nõustamas ka vadakujuustu valmistajad Norrast. Asjatundjatelt oleme saanud kiita, nende ootuspärase mahu suudame täita, kuna kitsepiimajuustuks kasutame praegu ca 3000 liitrit piima kuus.

Pruuni kitsejuustu kasutus sõltub kokkade loomingulisusest kuna toodet saab kasutada nii magusate kui soolaste toitude juures. Ise kasutame juustu röstitud sepiku või soolaste küpsiste katteks.